DE PILAAR VAN ARUBA’S ECONOMIE EN WELVAART, HET TOERISME (deel 7)

Posted: September 19, 2014 in Noticiero 94

jan de ruiter 1

Oranjestad-Jan de Ruijter  was bij de opbouw van het toerisme op Aruba betrokken als general manager van het Holiday Inn hotel en als oprichter  en voorzitter van AHATA. Hij is op Aruba bekend als toerisme- en hoteldeskundige en schrijft elke woensdag een column over goed toerismebeleid in Solo di Pueblo. Voor commentaar is hij te bereiken op janderuijter@yahoo.com

Zoals besproken beslaat masterplanning van het toerisme op Aruba, tenminste de 10 volgende terreinen: hotels, restaurants, transport, retail, activiteiten, evenementen, promotie, kwaliteit, educatie en infratructuur. De masterplanning van hotels en accomodaties op Aruba bestaat onder andere uit de onderdelen  architectuur en positionering.

*Positionering

Aruba heeft te lang teveel hetzelfde type algemene resort hotel gehad dat zonder duidelijke eigen richting concurreerde tegen de andere hotels. Zo’n concurrentiestrijd is funest voor alle hotels en daarnaast richten al die hotels zich op hetzelfde publiek en werden niche markten nooit bereikt.

Bij de planning van positionering gaat het om het vooraf bepalen wat voor soort hotels men wil op Aruba om zo veel mogelijk merkten te kunnen aanspreken. Welke markten wil men aanspreken en op welke plekken op Aruba. Zo leent de locatie van het ex-Bushiri hotel zich uitstekend voor drie kleine boutique hotels in een park bijvoorbeeld een Braziliaans hotel, een hotel voor singles en een hotel voor beach sporten en beachactiviteiten zoals op Venice Beach in L.A. en in dat park enkele naamrestaurants zoals Olive-Garden, Cheesecake Factory, Starbucks en Crepes and Waffles, en een verzameling van hippe boutiques. De overheid kan dit pro-actief plannen door het vooraf opstellen van een professionele RFP, een eisenpakket waarin alle gewenste of vereiste specificaties en beschrijvingen staan in plaats van reactief afwachten op wat  een projectontwikkelaar met vooral kortetermijnbelangen ons voorschotelt. Het is een heel andere benadering van wat de overheid tot nu toe op Aruba heeft gedaan maar het is de enige juiste benadering.

Voor San Nicolas moet zo’n planning geschieden voordat men als een kip zonder kop hallelujah begint te zingen omdat de een of ander weer een plan aankondigt voor een 400 kamer hotel.

Hetzelfde voor Tierra del Sol; op golfbanen staan meestal vijfsterrenhotels, wie zegt zomaar dat er een 400 kamer hotel op Tierra del Sol moet komen? Per definitie is dat geen vijfsterrenhotel. Waar komt dat cijfer vandaan?

*All-inclusive hotels

Bij positionering hoort ook het thema van hoeveel all-inclusive hotels er gewenst zijn op Aruba, hoeveel en waar? Er zijn nu enkele all-inclusives bij de low-rise hotels en ook bij de high-rise hotels. En gelukkig maar! Het is een manier van op vakantie gaan die niet meer weg te denken is, die een vast publiek en markt heeft en Aruba zou duizenden toeristen niet meer kunnen aantrekken als all-inclusives niet tot het aangeboden product van Aruba behoren. Dan maar gelijk doorpraten over Radisson versus Sandal’s. Radisson behoort tot de slechte en niet succesvolle hotel brands. Omdat op een gegeven moment deze maatschappij als enig doel had om zo snel mogelijk groter dan Holiday Inn te worden, en het dus om het aantal hotels ging, werden er links en rechts maar managementcontracten afgesloten met allerlei hotels van mindere kwaliteit. Radisson werd een rare verzameling van hotels waar de reiziger niet op kon vertrouwen. Radisson heeft ook geen sterk eigen publiek zoals Hyatt en Marriott dat hebben. Radisson voegt helemaal niets toe aan het product Aruba en hoe eerder Sandal’s hier komt, hoe beter dat is. Sandal’s is een sterke en gevestigde naam in het Caribisch gebied, is een all-inclusive maar op het hoogste niveau en biedt een uitstekend product aan.

Dat is een goede zaak voor Aruba…….alleen we horen er niets meer over, wil de regering het wel of niet……waar wacht men op, ik zou er allang voor getekend hebben!

*Adults-only

Mijn verwijt aan de regering is dat men nooit de positionering van hotels gepland heeft, dat er nooit voor gezorgd is dat alle niches aangetrokken kunnen worden, dat het maar aan de private sector is overgelaten die veelal eigen en andere belangen hebben dan het totale landsbelang. Gelukkig zijn sommige hoteliers op Aruba handig genoeg geweest om initiatieven te nemen op het gebied van positionering en enkele hotelmanagers die daartoe zelf hun eigen beslissingen konden nemen hebben zich gericht op ‘adults only’, een heel verstandige positionering van een hotel waar toeristen geen hinder ondervinden van rondrennende en lawaaimakende kinderen.

Een singles hotel is een variant daarop, volop in grote en steeds toenemende vraag van het reizend publiek!

*Holiday Inn  en Acqua Condominiums

Het kamerproduct dat Holiday Inn aanbiedt heeft zijn levenscyclus gehad. Dat product ontstond in de jaren 50 van de vorige eeuw en was toen een trouvaille. Maar een kamer van 28m2 met twee dubbele bedjes en de standard kleine  badkamer met gecombineerde tub en shower en zonder enige keukenapparatuur is hopeloos uit de tijd. Dat product is onverkoopbaar in deze moderne tijd. Bovendien is het hotel op Aruba zo slecht gebouwd dat je als verantwoordelijke minister alleen nog de afbraak van het hotel met Holiday Inn kunt bespreken en de mogelijkheden met hen moet aftasten om op hun terrein en op dat van het naastgelegen Acqua-condominiumproject een nieuw mega-resort te creëren dan wel verschillende types van het nieuwe Holiday Inn product zoals een Holiday Inn Express en een Crowne Plaza. Ook het Acqua-project blijkt moeilijk in de verkoop te zijn maar er zijn nog mogelijkheden genoeg behalve zo doorgaan, dát kan geen optie zijn. De twee bovenbeschreven opties dragen bij aan de positionering van de twee projecten daar. Vooral een nieuw mega-resort voorziet in een behoefte waar nu nog niet in voorzien wordt. Het trekt nieuwe reizigers aan.

*Manchebo

Er liggen nog gouden kansen en unieke mogelijkheden bij het Manchebo hotel. Aruba’s grootste en misschien wel mooiste pristine beach ligt nog open en onbenut. Men dient daar heel voorzichtig mee om te gaan en men dient heel goed te bestuderen hoe men daar iets absoluut unieks voor Aruba en voor het hele Caribische gebied kan creëren. Van essentieel belang!

*Lodges

Er is behoefte en nog ruimte op Aruba voor enkele kleine lodges bij de natuurgebieden van Arikok en misschien bij Alto Vista, Urirama. Men trekt dan de eco-reiziger, de natuurliefhebber aan die nu elders gaat  en Aruba (nog) niet aandoet.

*Kwaliteit en sterren

Een ander onderdeel van positionering is de positionering naar prijs en kwaliteit en de toekenning van sterren verbonden aan de geboden kwaliteit.

Wordt vervolgd.


adv-hit94fm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s