ONS TOERISME:  DE GROFFE LEUGENS OVER ONS                        TOERISME VAN 2014 EN HOE SLECHT    HET GAAT MET ONS TOERISME

Posted: March 28, 2015 in Noticiero 94

Jan De Ruiter

Jan de Ruijter  was bij de opbouw van het toerisme op Aruba betrokken als general manager van het Holiday Inn hotel en als oprichter  en voorzitter van AHATA. Hij is op Aruba bekend als toerisme- en hoteldeskundige en schrijft elke zaterdag een column over het toerisme in Solo di Pueblo. Voor commentaar is hij te bereiken op janderuijter@yahoo.com

Velen realizeren zich nog niet voldoende dat over enkele weken het hoogseizoen 2014-2015 alweer voorbij is. Dan breekt het laagseizoen weer aan, dan wordt er minder gereisd, daalt de bezetting weer enorm in de meeste hotels, gaan de kamerprijzen weer aanzienlijk omlaag en worden honderden hotelmedewerkers weer met extra vrije, onbetaalde dagen naar huis gestuurd omdat het laagseizoen is en er geen werk is. Dit is het slechtste hoogseizoen ooit geweest, de cijfers worden kunstmatig hoog gehouden door fraude en bedrog van minister Otnar Oduber en Ronella Sidonia TseTseTse van ATA.

*Fraude en bedrog

Mijn aankondigingen over de nieuwe en derde strafaanklacht tegen Flopnar Oduber zijn als een bom ingeslagen. De vervalsing van de toerismecijfers is hard aangekomen in de Arubaanse samenleving omdat veel meer mensen dan ik verwachtte, de ernst van de zaak inzien. Lokale zakenmensen gaan af op die cijfers en vertrouwen op de geloofwaardigheid van die officiële cijfers. Banken zijn er boos over en zelfs instituten zoals IMF, Standard & Poor’s, en Cft vertrouwen op de juistheid van die cijfers. Ten overvloede: Aruba heeft GEEN 1 miljoen toeristen ontvangen in 2014, in januari 2015 was er geen verhoging van 21.7 % in ons toerisme vergeleken bij januari 2014 en in februari 2015 was er geen verhoging van 13.9% vergeleken bij februari  2014!! Heel binnenkort zullen Oom Lambik Oduber en Tante Sidonia zich realizeren dat je niet zomaar onbeperkt willens en wetens kunt liegen en bedriegen, je kunt niet ongestraft IMF, Cft en Standard & Poor’s  om de tuin leiden met opzettelijk vervalste cijfers, dit geval gaat nog een heel lange staart krijgen! Liegen en bedriegen zijn een tweede natuur geworden bij dit soort mensen, ze kunnen niets anders.

*De juiste analyse van de cijfers januari 2015

De cijfers zoals Lambik en Sidonia die opstellen zijn bedrog, ze maken geheel tegen de realiteit in, de valse indruk dat het goed gaat met het toerisme naar Aruba. In januari kwamen 16.000 van de 25.000 Venezolanen hier in-transit op door- of terugreis naar Venezuela, dat zijn GEEN toeristen. Alleen daarmee al staat het 100 % vast dat het toerisme naar Aruba in 2015 NIET is gestegen,

NIETS !! Laat staan 21.7%!  Het aantal toeristen dat in “other accomodations” verbleef, appartementen, condo’s steeg met 52.2%, dat zijn toeristen die niet ten goede komen van het toerisme van de hotels, condo-eigenaren zijn geen toeristen, en appartementenverblijvers en palapatoeristen moeten buiten de toeristencijfers blijven. Met het appartemententoerisme gaat het alsvolgt: ik ken een man op Matividiri die een hoofdzakelijk van hout opgetrokken appartementje heeft gebouwd in wat eerst een open garageruimte was. De ruimte is 25 vierkante meter en hij verhuurt dat aan Venezolanen die hier komen om inkopen te doen en dollars uit de ATM-machine te halen. Vier per nacht ad $20.00 per persoon. Dat is 80 dollar belastingvrij inkomen per dag voor hem maar het heeft niets en niets met toerisme te maken. Op heel Aruba wordt dit thans gedaan, overal worden er appartementjes, hokjes  bijgebouwd en iedereen probeert er op die manier iets bij te verdienen. 62% van de Venezolanen die hier komen als toerist verblijven op deze wijze op Aruba. Dat wordt allemaal, volkomen foutief,  bij het toerisme opgeteld terwijl het er niets mee te maken heeft.

*De analyse van de cijfers van februari 2015

Alleen al de 8.000 Venezolanen die hier in-transit kwamen in februari 2015, afgetrokken van de gepretendeerde verhoging van het aantal toeristen doet de opgegeven verhoging  volledig teniet. Ook in februari  was er GEEN enkele sprake van een verhoging van het aantal toeristen. Wel van het aantal in-transit passagiers!! Het aantal toeristen dat in condo’s en appartementen verbleef  steeg met 38.8% en het aantal overnachtingen in de hotels bleef nagenoeg gelijk  d.w.z. vertoonde GEEN stijging! Er wordt mij regelmatig gevraagd of deze fraude met cijfers niet terug te vinden is in dezelfde ATA-statistieken in de sectie van  de hotelbezetting. Helaas is dat niet onmiddellijk zo te herleiden omdat ten eerste   de bezettingsgraden van individuele hotels niet bekend gemaakt worden en ten tweede zijn er ook hotels die hun bezettingsgraad niet eens afgeven zodat er geen correlatie mogelijk is tussen de totale cijfers van ATA en de cijfers van de hotels. De rapporten van ATA spreken dan ook van “a sample of hotels average room occupancy”. Een onderzoek en herleiding van de valse cijfers van ATA en de cijfers van alle hotels bijelkaar door de Officier van Justitie zal daar helderheid in moeten brengen!

*De slotconclusie: Het beleid van Flopmar Oduber is één grote FLOP!

Met een ATA-budget van 80 miljoen florin in 2014 halen de minister  en zijn ATA nauwelijks 500.000 toeristen binnen; de rest van het aantal bezoekers komt automatisch elk jaar hier als timeshare eigenaar. Dat is een schandalig slechte prestatie van deze fopminister.

*Nog wat voorbeelden van leugens en bedrog

Dat het hele beleid van Lambik en Sidonia berust op liegen en bedrog, toon ik ook nog eens aan met de volgende voorbeelden:

1. Hotelbouw: waar blijven de nieuwe hotels in Oranjestad, op Bubali tegenover La Quinta, bij Morgan’s Island Waterpark, Tierra del Sol, San Nicolas, Isla di Oro, Seroe Colorado. Dat Bahia, vijfsterren all-inclusive hotel komt er nooit op

San Nicolas, dat is 100 procent uitgesloten!

2. Wat is er gebeurd met al die opzienbarende  plannen voor San Nicolas als een tweede New-Orleans met een Bourbon Street, en als Cultural Heritage Center met zoveel musea, shopping malls en vertier?

3. CUBA!! Volgens minister Flopmar Oduber heeft de heropening van Cuba voor Amerikaanse toeristen geen gevolgen voor Aruba!! O nee? Laat ik het dan als eerste, heel duidelijk voorspellen en heel Aruba waarschuwen. Als Amerikaanse toeristen zonder restricties Cuba weer kunnen bezoeken en Amerikaanse hotelbedrijven weer op Cuba in hotels kunnen gaan investeren, is het afgelopen met Aruba’s toerisme. De kwaliteit op Aruba is veel te slecht, de prijzen zijn veel te hoog voor wat er geboden wordt, Aruba is nog steeds niet gezellig genoeg, er is geen achterland met avontuur, cultuur, bezienswaardigheden en dingen om te doen, de stranden zijn niet meer zoals die van Cuba, de service in restaurants en hotels is slecht en de handelsorganisaties zijn in slaap gevallen en/of durven  hun  mond niet open te doen. Alleen een heel intensieve master planning inzake hotelproductvernieuwing, hotel positionering, ingrijpende kwaliteitsverbetering, en verbetering in gezelligheid en vertier kunnen Aruba’s toerisme redden. Maar dan moeten eerst de huidige bedriegers en fraudeurs opstappen. Die moeten plaats maken vor professionelen die een dergelijke master planning aankunnen.

Aruba is gewaarschuwd. Het  gaat NIET goed aflopen met dit soort mensen aan de top!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s